Улянівський ЗДО
Харківська область, Богодухівський район

Програма "Афлатот у ЗДО 2023"

Програма «Афлатот»

В КЗ «Улянівський ЗДО»  2023 рік

Євсюкова Олена Сергіївна – вихователь різновікової групи Улянівського ЗДО

Програма  «Афлатот» розглядається як додатковий навчальний курс до освітньої програми для дітей від 3 до 6 років «Дитина», розробленої відповідно до Базового компонента України,  з упором на вміння і навички у сфері соціальної та фінансової освіти. Цей курс допомагає дітям усвідомити, хто вони і як взаємодіяти з іншими людьми; він акцентує увагу на ролі сім'ї та сімейних цінностей; допомагає дітям вивчати свої права і обов'язки;  ознайомлює дітей з поняттями "гроші" і "можливості", використовуючи методику активної участі, відходячи від стандартних способів навчання дітей.

Програма «Афлатот» впроваджується у діяльність закладу з вересня 2016 року. З метою реалізації нововведень в практику роботи закладу упродовж 2016-2024 н.рр з вихователями проводяться навчання з ознайомлення змістом програми, моделювання методів і прийомів взаємодії з дітьми, які стануть ефективними і сприятимуть засвоєнню програмових знань дошкільниками.

У зв’язку з воєнним станом в Україні, воєнними діями в нашій області, освітній процес здійснюється у дистанційній формі роботи через Viber, Google Meet.

Для просвіти родин вихованців були проведені консультації, та поради економічного спрямування за темою «Економічне виховання в сім’ї».

Під час організованої освітньої діяльності педагоги ознайомлювали дітей із доступними поняттями з економіки, розвивали інтерес до економічних знань, сприяли осмисленню дітьми рис характеру, пов'язаних з економікою: бережливість, ощадливість, працьовитість, чесність тощо. Протягом навчального процесу вихователі вчили малят раціональному використанню природних ресурсів, формували уявлення про потреби сім’ї. Малята вчилися визначати групи товарів.

Педагоги поглиблювали знання щодо першочергових потреб сім'ї та вчили розуміти відмінність між словами «бажаю» та «треба» тощо.

Малюки знайомилися з національною та валютами інших країн. Вправлялися рахувати монети.

Вихователі створювали ігрові ситуації для закріплення знань дітей про правила економного використання електроенергії, зокрема деякими електроприладами (холодильник, праска, телевізор, лампочка тощо), збереження тепла, ощадливого використання води, влаштовували економічні конкурси, цікаві ігри, вивчали прислів’я.

Яскравими дійствами були проведені «Дні заощаджень», «Ярмарки», «День народження Афлатуна». Разом з вихователем діти знайомились з працею  людей нашої місцевості: садівників, пасічників, городників, орендаторів землі. Малята поглибили знання про рідне село, про вирощування малини, суниці, кавунів, квітів, яблук, зернових культур. Також подорожували селом, закріплюючи знання про торгівельні осердки, установи, що надають різні послуги.

Отримані знання діти закріплюють у сюжетно-рольових іграх, розширилось коло ігрових ролей, поповнився словник дітей, ігровий задум малюків став більш змістовним. Педагоги дійшли висновку, що діти вже беруть участь в економічних процесах. Малюки разом з батьками ходять в магазин, аптеку, банк, іноді самі роблять купівлі, вони отримують економічний досвід, стають більш  самостійними.  

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *